Details:

Name City Unity College Nicosia Phone +35722332333 Email seminars@cityu.ac.cy

Προετοιμασία και Μαγείρεμα Τροφίμων

Κάθε χειρισμός των τροφίμων, είτε κατά την προετοιμασία (π.χ., τεμαχισμός) είτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (π.χ., παρατεταμένος βρασμός), μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μέρους των θρεπτικών συστατικών τους.

Ακόμη, κάποιες συχνά χρησιμοποιούμενες μαγειρικές τεχνικές, όπως το «τσιγάρισμα» και το ψήσιμο στα κάρβουνα, βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή των φαγητών, αλλά δρουν αρνητικά στη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Η διατροφή δεν αρκεί να είναι μόνο ποιοτική, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλής. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διανομής, από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Για την υγιεινή και την ασφάλεια κατά την παραγωγή και τη διανομή των τροφίμων φροντίζουν οι σχετικοί κρατικοί φορείς (π.χ., Υγειονομείο), οι οποίοι ελέγχουν και διασφαλίζουν την τήρηση των κανονισμών. Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι και το κομμάτι που αναλογεί στο προσωπικό του ξενοδοχείου που προετοιμάζει η/και μαγειρεύει τρόφιμα. Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, δηλαδή νοσημάτων που προκαλούνται στον άνθρωπο από την κατανάλωση τροφίμων ή νερού, είναι ηθική και επαγγελματική ευθύνη του προσωπικού που τα επεξεργάζεται.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων βασικού προσωπικού που προετοιμάζουν η μαγειρεύουν τρόφιμα έτσι ώστε να βελτιστοποιείται η ποιότητα κατά το μαγείρεμα αλλά επίσης να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ασφάλεια τροφίμων.

Με την αποπεράτωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

  • Περιγράφουν τα καθήκοντα και αρμοδιότητες μάγειρα και βοηθού μάγειρα.
  • Συμμετέχουν με ομαδικό πνεύμα στην ανάπτυξη αποτελεσματικών σχέσεων εργασίας.
  • Προσφέρουν αποτελεσματική εξυπηρέτηση στον πελάτη.
  • Διατηρούν ένα ασφαλισμένο και υγιές περιβάλλον εργασίας. Εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες.
  • Εφαρμόζουν του κανόνες υγιεινής τροφίμων
  • Χρησιμοποιούν ορθά τα μηχανήματα, εργαλεία και άλλο εξοπλισμό της κουζίνας.
  • Προετοιμάζουν και μαγειρεύουν βασικές συνταγές από τα μενού της εταιρείας.