Άρθρα

City Unity College Άρθρα

 

 • Απόδειξη, οι απόφοιτοι - Συνέντευξη Αποφοίτων στο περιοδικό MUST
 • Συνέντευξη Κου Φιλίππου στο Paideia News
 • Μανατζμεντ του ενός λεπτού - Τα Μυστικά
 • Tips for a Successful Interviwe
 • Αντίδραση στην ασθένεια
 • Το δυνατό χαρτί της εκπαίδευσης
 • Χρόνια Πάθηση - Ζήτημα Οικογενειακό
 • Γιατί να κάνω MBA; - Από την παραδοσιακή στη σύγχρονη διοίκηση - του Δρα. Ανδρέα Μασούρα
 • Brainstorming” - από τον Κώστα Στάμκο
 • “Μ.Β.Ο. / Διοίκηση Μέσω Στόχων - Μέρος Πρώτο - Στοχοθεσία!” - Κώστας Στάμκος
 • “Μ.Β.Ο. / Διοίκηση Μέσω Στόχων - Μέρος Δεύτερο - Έλεγχος Αποτελεσμάτων!” - Κώστας Στάμκος
 • “Μ.Β.Ο. / Διοίκηση Μέσω Στόχων - Μέρος Τρίτο - Ανάπτυξη Υφισταμένων!” - Κώστας Στάμκος
 • “Marketing Management - Media Planning” - Κώστας Στάμκος
 • “Αυτή είναι η προσωπική πώληση” - Κώστας Στάμκος
 • “Μη μιλάτε για τεχνικά χαρακτηριστικά - Μιλήστε για οφέλη” - Κώστας Στάμκος
 • “Κατάρτιση Προϋπολογισμών ” - Κώστας Στάμκος
 • “Πλάγια Σκέψη” - Κώστας Στάμκος
 • “Στρατηγική” - Κώστας Στάμκος
 • “Το Management των αλλαγών!” - Κώστας Στάμκος
 • “Ανάλυση Εξωτερικού Περιβάλλοντος!” - Κώστας Στάμκος
 • “Τύποι Συμπεριφοράς!” - Κώστας Στάμκος
 • “Διαχειριστείτε το Stress (σε 10 Βήματα)” - Κώστας Στάμκος
 • “Διαχειριστείτε όσους σας διακόπτουν στην εργασία σας” - Κώστας Στάμκος
 • “Διαχειριστείτε την Αλληλογραφία σας!” - Κώστας Στάμκος
 • “Συμπεριφορά και Ηλικία” - Κώστας Στάμκος
 • “Τηλεφωνική Συμπεριφορά” - Κώστας Στάμκος
 • “Αγορά Εργασίας και Καριέρα” - Κώστας Στάμκος
 • “Αναζήτηση Εργασίας¨ Μέρος Πρώτο - Πηγές και Μεθόδοι” - Κώστας Στάμκος
 • “Αναζήτηση Εργασίας¨ Μέρος Δεύτερο - Ερωτήσεις Συνέντευξης” - Κώστας Στάμκος
 • “Αναζήτηση Εργασίας¨ Μέρος Τρίτο - Πριν, κατά τη Διάρκεια και μετά την Συνέντευξη” - Κώστας Στάμκος
 • “Αναζήτηση Εργασίας¨ Μέρος Τέτερτο - Πριν, κατά τη Διάρκεια και μετά την Συνέντευξη” - Κώστας Στάμκος
 • “Επόμενα Βήματα μετά από μια Απόλυση” - Κώστας Στάμκος
 • “Η συνοδευτική Επιστολή” - Κώστας Στάμκος
 • “Συμβουλές Σταδιορδρομίας” - Κώστας Στάμκος
 • “Τα 10 συχνότερα λάθη κατά τη συγγραφή του Βιογραφικού Σημειώματος ” - Κώστας Στάμκος
 • “Το αποτελεσματικό Βιογραφικό Σημείωμα ” - Κώστας Στάμκος
 • Τι είναι Συμπεριφορά Υγείας;
 • Η επίδραση του Στρες στην καθημερινότητά μας της Δρ. Ελένης Επιφανείου

Αναγνωρισμένα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και ποιοτική εκπαίδευση δίχως βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό χαρακτηρίζουν το City Unity College. Ο πρόεδρος και τέσσερις απόφοιτοι του κολεγίου φωτογραφίζονται και εξηγούν, γιατί να το εμπιστευτεί κάποιος για τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Της Γαβριέλας Αγησιλάου.

Μέσα σε τρία χρόνια το City Unity College κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα κολέγια στην Κύπρο και το εξωτερικό. Οι εγκαταστάσεις του, υπερσύγχρονες και εξοπλισμένες με ό,τι καλύτερο υπάρχει στον τομέα της εκπαίδευσης, βρίσκονται στην πιο «ακαδημαϊκή» γωνιά της Λευκωσίας. Οι φοιτητές φοιτούν σ’ ένα άνετο περιβάλλον, και με το τέλος των σπουδών τους αποκτούν αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φύγουν στο εξωτερικό και το σημαντικότερο, σπουδάζουν δίχως να επιβαρύνεται υπέρογκα ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ CITY UNITY COLLEGE NICOSIA

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του City Unity College Nicosia;

Ξεκινήσαμε το 2014 στην Αγλαντζιά,  αλλά το 2016 μετακομίσαμε στην Έγκωμη, μία περιοχή της Λευκωσίας με πολλά πανεπιστήμια, λύκεια και ιδιωτικά σχολεία. Στεγαζόμαστε σε δύο άριστα εξοπλισμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, όπου οι φοιτητές μας απολαμβάνουν τις σπουδές τους. Τα τμήματα είναι επίτηδες μικρά σε αριθμό σπουδαστών, καθώς δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην επαφή και τη συνεργασία με τους διδάσκοντες. Επίσης επισημαίνω πως η εγγύηση για τις άριστες σπουδές είναι τα ακαδημαϊκά προγράμματα, με δικαιόχρηση (franchise) από το Cardiff Metropolitan University, ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Ποια πτυχία προσφέρονται στο City Unity College Nicosia;

Προσφέρουμε πτυχία στα Business Administration,  Accounting & Finance, Psychology, Hospitality Management, μεταπτυχιακό MBA, LLM, Psychology of Health και International Hospitality & Tourism  Management.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες νέες συνεργασίες, μιλήστε μας γι’ αυτές.

Έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για εκπαιδευτική συνεργασία σε διάφορους τομείς με το ΤΕΙ της Αθήνας, το οποίο ως γνωστόν προσφέρει προγράμματα στη Μαιευτική, τη Νοσηλευτική, την Εργοθεραπεία, την Αισθητική καθώς και Μεταπτυχιακά στη Δημόσια Υγεία και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Επιπλέον το City Unity College Nicosia έχει έρθει σε συμφωνία με το ιταλικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης Nettuno (ιδρύθηκε το 1992), που προσφέρει προγράμματα εξ αποστάσεως μάθησης, για να δημιουργήσουμε από κοινού μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-governence). Το Nettuno, επίσης, προσφέρει μαθήματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Νομική, την Ιατρική και τη Δημοσιογραφία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πρόσφατα υπογράψαμε πρωτόκολλο  συνεργασίας με το δημόσιο Πανεπιστήμιο του Μπάρι. Έχοντας πετύχει την αξιολόγηση από τον Κυπριακό Φορέα Αξιολόγησης στο τετραετές πρόγραμμα Διεθνούς Φιλοξενίας αλλά και στα διετή προγράμματα Business Administration, Retail & Merchandising Management και Hospitality & Tourism Animation, και προκειμένου να εξυπηρετούνται φοιτητές όλων των ηλικιών, έχουν καθιερωθεί νυχτερινά τμήματα, ακόμα και το Σάββατο.

Τα αγγλικά πτυχία είναι αναγνωρισμένα;

Ναι είναι αναγνωρισμένα από το ΚΥΣΑΤΣ, οπότε δεν είναι υποχρεωτικό ο σπουδαστής να φύγει στο εξωτερικό. Και οι φοιτητές επιχορηγούνται από το κράτος, σύμφωνα με το σχέδιο φοιτητικής χορηγίας. Έτσι μαζί με τα χαμηλά δίδακτρα και τις διευκολύνσεις πληρωμής, μπορεί κάποιος να σπουδάζει άνετα χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Η επιλογή των καθηγητών του City Unity College Nicosia πώς γίνεται;

Όσον αφορά στους καθηγητές του City Unity College Nicosia, αυτοί εγκρίνονται από το Πανεπιστήμιο του Cardiff Metropolitan πριν αναλάβουν να διδάξουν στην Κύπρο, η εξεταστέα ύλη και οι βαθμολογίες επίσης πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, ενώ κάθε χρόνο γίνονται δύο συμβούλια εξετάσεων όπου «ξεσκονίζονται» στην κυριολεξία όλα τα δοκίμια και οι εξετάσεις, πιστοποιώντας την  ποιότητα  που  αντιστοιχεί  στο πτυχίο. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε συνθήκες  στις  οποίες  κάποιος  μπορεί να αποκτήσει ένα πτυχίο με αντίστοιχη βαρύτητα πανεπιστημίου του εξωτερικού. Μπορώ, μάλιστα, να πω με υπερηφάνεια πως και το υπερπολυτελές εστιατόριο- καφετέρια του κολλεγίου λειτουργεί κάτω από την επωνυμία ΜΙΚΕΛ.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΤΣΙΟΛΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΚΑΤΟΧΟΣ MBA

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας επιλέξατε το City Unity Collage Nicosia. Τι σας οδήγησε σ’ αυτή σας την απόφαση;

Προσωπικά  έχω  επιλέξει  το City Unity College Nicosia μετά από έρευνα και σχολαστική μελέτη μεταξύ πολλών άλλων ανταγωνιστικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, γιατί βρήκα ότι είναι αυτό που ταιριάζει απόλυτα στις φιλοδοξίες και μακροπρόθεσμους στόχους μου για μια καλύτερη πορεία στην επαγγελματική μου πορεία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, νιώθω να έχω δικαιωθεί  στην απόφασή μου να επιλέξω το City Unity College Nicosia, αφού, όπως άλλωστε αποδείχτηκε, ο τίτλος που έχω αποκτήσει θεωρείται ισχυρό προσόν για τη μελλοντική μου σταδιοδρομία.

Ποια τα θετικά στοιχεία του City Unity College Nicosia;

Το City Unity College Nicosia εστιάζει επάξια και επιτυχώς στην ανάλυση και έρευνα και παρέχει όλα εκείνα τα εφόδια για ανάπτυξη σωστής κριτικής σκέψης για αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφύονται, μεταξύ άλλων, σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο στον χώρο της εργασίας. Διδάσκονται πολύ καλά σχεδιασμένα προγράμματα, τα οποία υποστηρίζονται από ψηλού επιπέδου καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό. Τα ωράρια παρακολούθησης των μαθημάτων είναι πάρα πολύ βολικά, δεδομένου ότι οι διδασκαλίες πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 16:00-22:00 και κάθε Σάββατο, μεταξύ των ωρών 9:00-15:00.

Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα και στο εξωτερικό. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Το γεγονός ότι τα πτυχία που απονέμονται υπό μορφή δικαιόχρησης (franchise) είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που θα παραλάμβανε κάποιος που θα φοιτούσε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και το ότι αυτά τυγχάνουν αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤ.Σ, αυτό προσδίδει μεγάλη αξία και κύρος στον τίτλο σπουδών που αποκτάς από το City Unity.

Πώς συνδυάζεται η φοίτηση για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών επιπέδου Master in Business Administration (MBA), με τις εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εργασίας σας;

Σημαντικοί παράγοντες αποτελούν η ευελιξία που προσφέρει το συνολικό πρόγραμμα παρακολούθησης των μαθημάτων και το πολύ βολικό ωράριο, που επιτρέπουν στον φοιτητή να συνδυάζει αποτελεσματικά τον χρόνο του σε φοίτηση και εργασία. Ο κάθε επαγγελματίας, οικογενειάρχης, υπάλληλος και πολίτης της Κύπρου μπορεί να αποκτήσει ένα πτυχίο με αντίστοιχη βαρύτητα πανεπιστημίου του εξωτερικού, χωρίς να απαιτείται γι’ αυτόν να μεταβαίνει στο εξωτερικό και χωρίς να χρειάζεται να διαμορφώσει ή να αλλάξει τις καθημερινές του υποχρεώσεις, ενασχολήσεις και συνήθειες.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος για το City Unity College Nicosia;

Αναμφίβολα, πραγματοποιείται σοβαρή δουλειά και αναλαμβάνονται δράσεις με επαγγελματισμό τόσο από τη Διοίκηση του κολλεγίου όσο και από το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Τα πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται από το City Unity College Nicosia είναι σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University (CMU), το οποίο είναι το δέκατο στο Ηνωμένο Βασίλειο στην εξυπηρέτηση διεθνών φοιτητών επί πέντε συναπτά έτη, και κατέχει την υψηλότερη κατάταξη ιδρύματος που λειτούργησε μετά το 1992 (Research Excellence Framework).

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ  ΚΚΑΡΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΚΑΤΟΧΟΣ MBA

Τι διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα κολλέγια το City Unity College Nicosia;

Το City Unity College Nicosia προσφέρει την ευκαιρία απόκτησης τίτλου σπουδών του Cardiff Metropolitan University, φοιτώντας στην Κύπρο. Το πρόγραμμα ΜΒΑ του συγκεκριμένου πανεπιστημίου συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή του Ηνωμένου Βασιλείου για  το 2017.

Ποιος σας μίλησε για τα προγράμματα του City Unity College Nicosia;

Η ενημέρωσή μου έγινε μέσω προσφοράς υποτροφιών φοίτησης.

Για ποιους λόγους οι φοιτητές του μέλλοντος να προτιμήσουν το City Unity College Nicosia;

Το κολέγιο δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να πιστέψουν στις ικανότητές τους και να τις αξιοποιήσουν μέσω μικρών groups και μεθοδικής δουλειάς. Η διδασκαλία παρέχεται  από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο, μεταδίδοντας πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση και πρακτικά παραδείγματα μέσα από την επαγγελματική τους εμπειρία. Επίσης, ο κύκλος σπουδών προσφέρεται σε ευέλικτο πρόγραμμα που επιτρέπει τη μελέτη ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα.

Το City Unity College Nicosia διαθέτει ένα από τα καλύτερα  προγράμματα  δικαιόχρησης  (franchise), που δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα απόκτησης βρετανικού τίτλου σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είστε ευχαριστημένη από την επιλογή σας;

Η δυνατότητα που μου παρείχε το City Unity College Nicosia για απόκτηση βρετανικού τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου με αφήνει απόλυτα ευχαριστημένη για την επιλογή μου, αφού μου επέτρεπε να φοιτώ και να εργάζομαι παράλληλα στη χώρα μου. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το City Unity College παρέχει ένα ευέλικτο πρόγραμμα παρακολούθησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εργαζομένων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΚΡΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΚΑΤΟΧΟΣ BENG, MSC,ACCA, LLM (DISTINCTION).

Ποιος σας μίλησε για τα προγράμματα του City Unity College Nicosia;

Μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς, και αφού προηγουμένως ήξερα ακριβώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα ακολουθούσα, είχα επικοινωνήσει κατευθείαν με το κολλέγιο όπου εμπεριστατωμένα οι υπεύθυνοι προγραμμάτων μού έδωσαν όλες τις πληροφορίες για το εν λόγω μεταπτυχιακό  πρόγραμμα.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να κάνετε το μεταπτυχιακό σας στη Νομική (LLM), στο City Unity College Nicosia;

Είναι γεγονός ότι η επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και πανεπιστημίου μπορεί να είναι συχνά δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει σειρά παραγόντων που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του, καθώς και σειρά ερωτημάτων στα οποία πρέπει να απαντήσει. Κυριότερος λόγος επιλογής του συγκεκριμένου κολεγίου ήταν το γεγονός ότι προσέφερε αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας και ταυτόχρονα τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των μαθημάτων στην Κύπρο.

Τι διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα κολέγια;

Παρόλο που προηγουμένως έχω φοιτήσει σε δύο πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, παγκοσμίου φήμης με ιδιαίτερα ψηλή κατάταξη αξιολόγησης (UCL και Imperial College), ομολογώ ότι το επίπεδο διδασκαλίας στο City Unity College Nicosia με έχει εκπλήξει θετικά. Γενικά, πιστεύω ότι η αναγνώριση της ποιότητας και του επιπέδου σπουδών των προγραμμάτων που προσφέρονται είναι από τους λόγους που μπορεί να λειτουργήσουν θετικά και παρακινητικά, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία.

Γιατί θα προτρέπατε τους μελλοντικούς φοιτητές να προτιμήσουν το City Unity College Nicosia;

Το επίπεδο σπουδών είναι ψηλό και απαιτητικό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν αρκετά προσόντα, ώστε να διεκδικήσουν είτε άμεσα θέση εργασίας είτε επαγγελματική ανέλιξη. Προς τούτο συμβάλλουν θετικά τα ακαδημαϊκά και τα επαγγελματικά προσόντα του διδακτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τη δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών. Το City Unity College Νicosia διαθέτει ένα από τα καλύτερα προγράμματα φοίτησης εξ αποστάσεως, που δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου τόσο σε προπτυχιακό όσο  και  μεταπτυχιακό επίπεδο.

Εσείς αυτό τον τρόπο επιλέξατε; Είστε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα;

Το μεταπτυχιακό Νομικής (LLM) που έχω ακολουθήσει προσφερόταν από το Cardiff Metropolitan University σε συνεργασία με το City Unity College Nicosia. Η παράδοση όλων των μαθημάτων του προγράμματος έγινε στην Κύπρο.

ΝΕΚΤΑΡΙΑ  ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ-ΚΑΤΟΧΟΣ ΒSC,ACCA, LLM (DISTINCTION).

Tα προγράμματα εκπαίδευσης στο City Unity College Nicosia είναι ευέλικτα;

Ναι. Στο κολέγιο προσφέρονται ευέλικτα προγράμματα εκπαίδευσης με ολιγομελή απογευματινά τμήματα παρακολούθησης, προσαρμοσμένα  στο πρόγραμμα και τις ανάγκες των φοιτητών.

Μπορεί ο φοιτητής να σπουδάζει και να εργάζεται ταυτοχρόνως;

Η πρακτική εξάσκηση είναι η μόνη οδός για σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και προσωπικά πιστεύω ότι είναι απαραίτητη, καθώς έχεις την ευκαιρία να εντοπίσεις ακριβώς το συγκεκριμένο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς. Το City Unity College Nicosia, λόγω της ευελιξίας των προγραμμάτων εκπαίδευσης που προσφέρει, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάζουν και να εργάζονται ταυτοχρόνως επιλέγοντας είτε full time είτε part time παρακολούθηση, αφού όλα τα μαθήματα είναι απογευματινά.

To City Unity College Nicosia έχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας;

Φυσικά, αφού προσφέρει  τη  δυνατότητα  εξεύρεσης  εργασίας μέσα από τις δεκάδες  επιχειρήσεις που  συνεργάζεται  σε παγκύπρια βάση. Επίσης, μέσω του Career Center του κολεγίου παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση στους φοιτητές και αποφοίτους  του  υπηρεσίες για  εύρεση εργασίας. Με  οδηγό πέντε πυλώνες, η υπηρεσία αυτή συμβάλλει στην ανεύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Οι πέντε αυτοί πυλώνες έχουν να κάνουν με 1. Ομαδικές συνεδρίες καριέρας, 2. Ατομικές συνεδρίες καριέρας, 3. Τέστ επαγγελματικών αξιών, 4. Προώθηση βιογραφικού σημειώματος και 5. Με τη συμμετοχή στις ημέρες καριέρας του City Unity College Nicosia.

Η μεταφορά πιστωτικών μονάδων μαθημάτων (credits) από  άλλα  πανεπιστήμια  είναι εφικτή;

Πίστωση μονάδων προκύπτει όταν μέσα από διαδικασία αξιολόγησης κάποιος φοιτητής αποδείξει ότι έχει επιτύχει τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Στο City Unity College Nicosia υπάρχει δυνατότητα οι πιστωτικές αυτές μονάδες να μπορούν να συσσωρευτούν και να μεταφερθούν σε άλλα προγράμματα σπουδών από και προς άλλα πανεπιστήμια.

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να εγγραφεί στο City Unity College Nicosia;

Καταρχάς το περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό, κινείται με γρήγορους ρυθμούς και θα πρέπει να μπορείς να προσφέρεις κάτι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του σπουδαστή. Φοιτώντας κάποιος στο City Unity College Nicosia, του δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει τις μαθησιακές ανάγκες του σ’ ένα ευέλικτο πρόγραμμα μάθησης. Είτε είναι νέος σπουδαστής ή εργαζόμενος ενήλικας, που απλά θέλει να διευρύνει περαιτέρω τις γνώσεις  του στον τομέα που τον ενδιαφέρει.

Είναι ευέλικτα τα προγράμματα αποπληρωμής;

Ναι, και πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι εκτός από τα ευέλικτα προγράμματα αποπληρωμής και τα ανταγωνιστικά δίδακτρα, προσφέρονται και αρκετές υποτροφίες στους φοιτητές με κριτήριο, φυσικά, τις  επιδόσεις τους.

Ηλίας Φιλίππου: «Άριστη εκπαίδευση δίχως βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό.»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου μιλά για το CITY UNITY COLLEGE NICOSIA.

«Οι εγκαταστάσεις του, υπερσύγχρονες και εξοπλισμένες με ό, τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά της εκπαίδευσης, βρίσκονται στην πιο «Ακαδημαϊκή Γωνιά» της Λευκωσίας.

Μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα Κολλέγια στην Κυπριακή Δημοκρατία και το εξωτερικό.

Οι φοιτητές σπουδάζουν μέσα σε ένα άνετο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αποκτούν αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό πτυχίο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φύγουν στο εξωτερικό. Και το σημαντικότερο: σπουδάζουν δίχως να επιβαρύνεται υπέρογκα ο οικογενειακός προϋπολογισμός».

Αυτά ήταν μερικά από τα όσα έθιξε ο κ. Ηλίας Φιλίππου, πρόεδρος του Συμβουλίου στο CITY UNITY COLLEGE NICOSIA, παραθέτοντας τις απόψεις του για το ποιόν λόγο μπορεί κάποιος να επιλέξει αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις σπουδές του, μόλις τελειώσει το σχολείο.

«Ξεκινήσαμε το 2014 στην Αγλαντζιά, αλλά το 2016 μετακομίσαμε στην Έγκωμη, μια περιοχή της Λευκωσίας, με πολλά πανεπιστήμια, λύκεια και ιδιωτικά Σχολεία. Στεγαζόμαστε σε δύο άριστα εξοπλισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου οι φοιτητές μας, απολαμβάνουν τις σπουδές τους.

Τα τμήματα είναι επίτηδες μικρά σε αριθμό σπουδαστών, καθώς δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην επαφή και τη συνεργασία τους με τους διδάσκοντες», λέει ο κ. Φιλίππου επισημαίνοντας πως εγγύηση για τις άριστες σπουδές είναι τα ακαδημαϊκά προγράμματα, με δικαιόχρηση (franchise) από το Cardiff Metropolitan University , ένα από τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια της Βρετανίας.

«Δίνουμε πτυχία στο Business Administration, Accounting and Finance, Psychology, Hospitality Management, μεταπτυχιακό M.B.A. μεταπτυχιακό LL.M. (Business Law) και M.Sc. Health Psychology.

Καινούργιες συνεργασίες.

Έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για εκπαιδευτική συνεργασία σε διάφορους τομείς με το Τ.Ε.Ι. της Αθήνας, το οποίο ως γνωστόν προσφέρει προγράμματα στη Μαιευτική, Νοσηλευτική, Εργοθεραπεία, Αισθητική καθώς και Μεταπτυχιακά στη Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Διοίκηση επιχειρήσεων», υποδεικνύει, προσθέτοντας πως το CITY UNITY, έχει έρθει σε συμφωνία με το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης NETTUNO (ιδρύθηκε το 1992), που προσφέρει προγράμματα εξ αποστάσεως μάθησης, για να δημιουργήσουν από κοινού, μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-governence).

Το Nettuno επίσης προσφέρει μαθήματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Νομική, Ιατρική, Δημοσιογραφία κλπ, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. «Πρόσφατα υπογράψαμε επίσης πρωτόκολλο συνεργασίας με το δημόσιο Πανεπιστήμιο του Μπάρι», προσθέτει.

‘Eχοντας πετύχει στην αξιολόγηση από τον Κυπριακό Φορέα Αξιολόγησης στο δικό του τετραετές πρόγραμμα της Διεθνούς Φιλοξενίας, το CITY UNITY, προκειμένου να εξυπηρετούνται φοιτητές όλων των ηλικιών, έχει καθιερώσει νυχτερινά Τμήματα, ακόμα και το Σάββατο.

Διαθέτει πλήρως ενημερωμένες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. «Τα Αγγλικά πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το ΚΥΣΑΤΣ οπότε δεν είναι υποχρεωτικό ο σπουδαστής να φύγει στο εξωτερικό. Και οι φοιτητές χορηγούνται από το Κράτος, σύμφωνα με το σχέδιο φοιτητικής χορηγίας.

Έτσι μαζί με τα χαμηλά δίδακτρα και τις διευκολύνσεις πληρωμής, μπορεί κάποιος να σπουδάζει άνετα χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός», τονίζει ο κ. Φιλίππου, αναγνωρίζοντας πως αυτά είναι προαπαιτούμενα για το Κολλέγιο σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή για τους Κυπρίους πολίτες.

Όσον αφορά στους καθηγητές του CITY UNITY, αυτοί εγκρίνονται από το Πανεπιστήμιο του Cardiff Metropolitan πριν αναλάβουν να διδάξουν στην Κύπρο, η εξεταστέα ύλη και οι βαθμολογίες επίσης πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, ενώ κάθε χρόνο γίνονται δύο συμβούλια εξετάσεων όπου «ξεσκονίζονται» στην κυριολεξία όλα τα δοκίμια και οι εξετάσεις, πιστοποιώντας την ποιότητα που αντιστοιχεί στο πτυχίο.

«Καταφέραμε και δημιουργήσαμε συνθήκες στις οποίες κάποιος μπορεί να αποκτήσει ένα πτυχίο με αντίστοιχη βαρύτητα Πανεπιστημίου του εξωτερικού», καταλήγει ο κ. Φιλίππου, που δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του και για το υπερπολυτελές εστιατόριο – καφετέρια του Κολλεγίου, που λειτουργεί κάτω από την επωνυμία «ΜΙΚΕΛ».

Ένα από τα οικονομικά εμπορικά βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις είναι το  «Ο Μάνατζερ του Ενός Λεπτού» από τους Kenneth Blanchard και Spencer Johnson. H φιλοσοφία του βιβλίου είναι βασισμένη σε 3-απλές-ιδέες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, τα κέρδη και την ικανοποίηση. Οι υπάλληλοι είναι πιο παραγωγικοί εάν-

1. Ξέρουν ακριβώς τι τους θέλουμε να κάνουν. 2. Επαινούνται όταν κάνουν κάτι σωστό. 3. Επιπλήττονται για κακή συμπεριφορά αλλά την ίδια στιγμή τους επαναβεβαιώνουμε για την προσωπική τους αξία.

Οι Μάνατζερς που χρησιμοποιούν αυτές τις απλές μεθόδους , βιώνουν πιο λίγο στρες και πολλές επιτυχίες.

ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ

Χωρίς ξεκάθαρους στόχους πως μπορούμε να υπολογίσουμε ή και να μετρήσουμε την απόδοση κάποιου υπαλλήλου; Εντούτοις σε πολλούς οργανισμούς οι υπάλληλοι και οι διευθυντές έχουν διαφορετικούς στόχους. Εάν δεν επικοινωνήσουν και μαζί θέσουν κοινούς στόχους, τότε στο τέλος κάποιος δεν θα μείνει ικανοποιημένος.

Ακόμα και εάν κάποιος ρωτήσει τους υπαλλήλους πως ξέρουν ότι κάνουν τη δουλεία τους σωστά η πιο κοινή απάντηση είναι ότι ‘ καμιά είδηση δεν είναι καλή είδηση’. Με άλλα λόγια, όταν κάνουν κάτι σωστά στην δουλειά τους, κανένας δεν τους λεει τίποτα αλλά όταν κάνουν κάτι λάθος τότε ακούνε τις φωνές του διευθυντή.

Ο τρόπος για να αποφεύγουμε αυτήν την ενοχλητική και καταπτωτική συμπεριφορά είναι να βεβαιωθούμε ότι θέσαμε ξεκάθαρο τελικό σκοπό και ξεκάθαρους στόχους. Ο σωστός Μάνατζερ βεβαιώνεται ότι οι υπάλληλοι του κατάλαβαν από την αρχή τι πρέπει να κάνουν και ποια επίπεδα είναι αποδεκτά. Τώρα η ερώτηση είναι πόσους στόχους πρέπει να θέτουμε; Η απάντηση είναι 3-5. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε τον κανόνα 80/20 – που σημαίνει ότι 80% της απόδοσης ενός ατόμου βγαίνει από το 20% των δραστηριοτήτων του. Το μυστικό είναι να βρούμε τι περιλαμβάνεται σε αυτό το 20% και να θέσουμε τους στόχους σε αυτόν τον τομέα.

Για να τελειώσετε με την διαδικασία, γράψετε τους στόχους σε ένα κομμάτι χαρτί και όχι παραπάνω από 250 λέξεις . Γιατί να τους γράψουμε κάτω; Ούτως ώστε και ο υπάλληλος αλλά και ο διευθυντής να τους διαβάζουν και να τους ξαναδιαβάζουν καθημερινά με σκοπό να ελέγχουν εάν η απόδοση του υπαλλήλου ταιριάζει με τους προκαθορισμένους στόχους του.

EΠΑΙΝΟΙ – ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ

Το κλειδί στο να αναπτύξουμε τα άτομα είναι να τους πιάσουμε να κάνουν κάτι σωστά. Τότε ο έξυπνος Μάνατζερ χρησιμοποιεί τον έπαινο του ενός λεπτού, που περιλαμβάνει τρία βασικά μέρη –

1. Δώσε τον Έπαινο γρήγορα.

Πάντοτε να επαινείς κάποιον όσο πιο σύντομα μπορείς στην στιγμή της καλής συμπεριφοράς. Μη φυλάτε τον έπαινο για αργότερα.

2. Να είσαι συγκεκριμένος

Στα άτομα αρέσει να τους συμπεριφέρονται ωραία, αλλά τους αρέσει ακόμα περισσότερο να τους λένε ακριβώς τι έκαναν σωστά

3. Να μοιράζεσαι τα αισθήματα.

Μετά που θα πεις τι έκανε κάποιος σωστά , πες του πως νοιώθεις για αυτό που έκανε – όχι τι νομίζεις για αυτό αλλά πως νοιώθεις. Τα αισθήματα είναι περισσότερο ανθρώπινα παρά οι σκέψεις.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν επαινούμε άτομα τα οποία ακόμα μαθαίνουν , πρέπει να τους πιάνουμε να κάνουν κάτι σχεδόν σωστά. Μην περιμένετε αυτά τα άτομα να κάνουν κάτι ακριβώς σωστά για να τους επαινέσετε.

Το ακριβώς σωστά είναι φτιαγμένο από μία σειρά με σχεδόν σωστά.

Επίσης ποτέ μην επιπλήττεται ή τιμωρείτε άτομα που μαθαίνουν. Η επίπληξης και η τιμωρία είναι κατάλληλα για προβλήματα συμπεριφοράς και όχι ικανοτήτων. Εάν επιπλήττεται άτομα που μαθαίνουν τότε είτε τους κάνουμε να νοιώθουν αδικημένοι είτε να θέλουν να εκδικηθούν για να πατσίσουν. Μπορεί επίσης να σας αποφεύγουν επειδή γνωρίζουν ότι θα ‘ξανακτυπήσετε’ μόλις κάνουν κάποιο λάθος

ΕΠΙΠΛΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ

Ο Μάνατζερ του – Ενός Λεπτού – διορθώνει την φτωχή απόδοση με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν 4 κύριοι κανόνες για να έχουμε επιτυχημένη επίπληξη –

1. Κάνε το τώρα.

Επίπληττε τα άτομα όσο πιο σύντομα γίνεται μετά από κακή συμπεριφορά ή άσχημο αποτέλεσμα. Μην φυλάς τις επιπλήξεις γιατί μέχρι να αποφασίσεις να μιλήσεις μπορεί και να ‘εκραγείς’.

2. Να είσαι συγκεκριμένος.

Μην λες σε κάποιον ‘ είμαι θυμωμένος μαζί σου’ και όταν σε ρωτήσει γιατί να λες ‘δεν ξέρεις….’. Πέστε στο άτομο τι ακριβώς έκανε λάθος έτσι ώστε να μπορέσει να το διορθώσει.

3. Να μοιράζεσαι τα αισθήματα.

Αφού εξηγήσετε σε κάποιον το λάθος του, πέστε του και πως αισθάνεστε – θυμωμένος, αγχωμένος, απογοητευμένος.

4. Πέστε στα άτομα πόσο καλοί είναι.

Αυτό το τελευταίο στάδιο ίσως να είναι και το ποιο σημαντικό. Τελειώστε την επίπληξη με το να πείτε στο άτομο ότι είναι την συμπεριφορά τους που κριτικάρεται και ότι δεν αναμένεται παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον, και ότι είναι από τα καλύτερα άτομα που διαθέτεται στον οργανισμό σας.

Είναι πολύ σημαντικό να επαινείται τα άτομα μετά που τα επιπλήττεται. Όταν τελειώσετε με την επίπληξη και φύγετε, θέλετε αυτό το άτομο να συγκεντρωθεί στο τι έκανε λάθος και όχι στο πως του συμπεριφερθήκατε. Θέλετε να είσαστε σίγουροι ότι το άτομο κατάλαβε ότι είναι η συμπεριφορά του το πρόβλημα και όχι το άτομο του.

It is well known that in the process of the recruitment process most HR departments and organizations conduct interviews at several stages of the selection process. It is crucial to consider the following tips that we believe are able to enhance the possibilities of being selected;

1. MAKE IT CLEAR WHY YOU BELIEVE YOU FIT IN THE ORGANIZATION

It’s fair to think of an interview like a test. After all, someone’s asking you questions and judging you based on your answers. However, this mind-set will backfire. That’s because you most candidates tend to aim in giving the ‘right’ answers. But the “perfect” answers are almost never the best in an interview situation, because they make you sound like everyone else. If you say you want to work at a company because it’s number one in its field—and leave it there—odds are you’re giving the same answer as others.

The trick is to push yourself a step further and make sure you figure into your reply. For example, some candidates express their commitment to public interest if they choose to talk about efforts to raise awareness about sexual assault on the campus or any other work environment. This may show that the applicant cares is civically engaged.

So work into your answers a few stories that show why you’re interested in the company. Often when you relay a story, you share more about how you think—and that helps the other person feel like he or she’s getting to know you. Plus, it feels like a more genuine way to talk about yourself.

2. SHOW YOU ARE LISTENING You know that asking questions at the end of your interview is a great way to build a connection. However, posing them is not enough.

The crucial next step is to actually listen to the answer. I know, it sounds obvious. But you wouldn’t believe how many people ask questions but they do not seem to listen to the answer. This makes the interviewers feel that the applicant has no interest in what they have to say, and just wanted to score points.

Conversely, interviewers are usually impressed with the applicants who listen close enough to what they say and perhaps even ask an unrehearsed follow-up question.

When you listen, it becomes a two-way exchange. That makes your interview feels more like a conversation, which boosts the likelihood of feeling connected.

3. WRITE THOUGHTFUL THANK-YOU NOTES Another way interviewers are convinced a candidate was listening was if they referenced something mentioned during the interview in their follow-up communication.

Some people will tell you that all that matters about thank-you notes is that they’re sent. And it’s true that simply following this rule would put you leagues ahead of those who forget. However, it is most of the times appreciated if an applicant one steps the extra mile and discusses something specific to the conversation.

Ask yourself: Did you learn anything new during the discussion? Was there a story they seemed especially interested in (by asking more)? Or something you feel you only touched on that you could’ve discussed further?

Let these answers guide your message. It’ll give you something meaningful to say between: “Thank you for taking the time…” and “I look forward to hearing about next steps.” Plus, it’ll reinforce the connection you started to build.

Pro tip: In addition to sending an email within 24 hours, also send a handwritten one so the hiring manager will be reminded of you fondly a few days after the fact.

It’s not enough to just have the skills or passion. The candidates who rise to the top of the selection list take the time to connect with the organization, to make it clear they saw the interviewers as persons, and not just an obstacle standing between them and the position. And because of that, it will be easier to conclude: “This person is the right one for the job!”

Dr John M. Violaris

Η διάγνωση μιας πάθησης, ο ξαφνικός τραυματισμός μετά από ένα ατύχημα είναι γεγονότα που στιγματίζουν την ζωή του ασθενή/τραυματία αλλά και την ζωή της οικογένειάς του.

Ο ασθενής/τραυματίας – roller coaster συναισθημάτων

Η διάγνωση μιας πάθησης φέρνει μαζί της μια πλημύρα συναισθημάτων όπως φόβο για το άγνωστο, ενοχή, ντροπή, θυμό, άρνηση και θλίψη. Πολλά άτομα περνούν τα στάδια του πένθους αφού θρηνούν για αυτά που πρόκειται να θυσιάσουν, τις αλλαγές και ίσως τις θυσίες που χρειάζεται να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Αλλαγές ίσως στον επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

Η διάγνωση μιας χρόνιας πάθησης ως κατάσταση κρίσης

Στην διάγνωση μιας χρόνιας πάθησης αρχικά οι περισσότεροι άνθρωποι περιπίπτουν σε μια κατάσταση σοκ κατά την οποία το άτομο αποστασιοποιείται και βιώνει αισθήματα αποκοπής από την κατάσταση. Μετά το σοκ οι άνθρωποι συνειδητοποιούν την ύπαρξη της ασθένειας και μπορεί να αισθανθούν θυμό, απόγνωση και θλίψη. Στο τέλος σταδιακά προσανατολίζονται προς την πραγματικότητα της κατάστασης και αντιμετωπίζουν την ασθένεια (Shontz, 1975). Ουσιαστικά, για κάποιο χρονικό διάστημα επικρατεί η άρνηση της οποίας η εφαρμογή ‘επιτρέπει’ στο άτομο να ανασυνταχθεί. Είναι το εφαλτήριο για ένα σταδιακό, νέο προσανατολισμό. Στην προσπάθεια να αποκαταστήσει την ανισορροπία και να διατηρήσει την ομοιόσταση το άτομο με την χρόνια πάθηση ή τον τραυματισμό αντιμετωπίζει επίσης αλλαγές: α) στην ταυτότητά του (π.χ. από το άτομο που στηρίζει οικονομικά την οικογένεια σε ασθενή), β) στον ρόλο του (π.χ. από ανεξάρτητο ενήλικα σε εξαρτώμενο από φροντιστές άτομο), γ) στην κοινωνική υποστήριξη (π.χ. απομόνωση από φίλους λόγο πολλών ωρών φυσιοθεραπείας), δ) στα μελλοντικά σχέδια (π.χ. να αναβληθεί ταξίδι για συνέδριο) (Moos και Schaefer, 1984).

Επιπλέον, η φύση της ασθένειας ή του τραυματισμού μπορεί να επιδεινωθεί όταν η ασθένεια ή συνέπειες της ασθένειας είναι απρόβλεπτες, όταν η πληροφόρηση για την ασθένεια δεν είναι σαφή, όταν πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις ειδικά για μια ασθένεια ή θεραπεία που το άτομο δεν γνωρίζει πολλά, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της ασθένειας ή της θεραπείας και τέλος υπάρχει περιορισμένη προηγούμενη εμπειρία σε σχέση με την ασθένεια. Οπότε, η διάγνωση μιας ασθένειας ή οι συνέπειες ενός τραυματισμού επιφέρουν ανισορροπία στην ζωή, στην καθημερινότητα του ατόμου. Το άτομο ως ρυθμιστής του εαυτού του θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την πιθανή ανισορροπία που επέφερε η διάγνωση και να επιστρέψει σε μια σταθερή κατάσταση.

Η σημασία των πεποιθήσεων

Οι πεποιθήσεις, οι στάσεις, η θεωρία που θα διατηρήσει ο ασθενής για την ασθένεια ή τον τραυματισμό του θα επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισής της κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, το τι ‘ετικέτα’ θα δώσει το άτομο στην ασθένεια, το ποια θεωρεί είναι η ‘αιτία’ της ασθένειας, το ποια θα είναι η ‘διάρκεια’, οι ‘συνέπειες’ και η ‘δυνατότητα θεραπείας και ελεγξιμότητας’ της κατάστασης θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το άτομο στην ασθένεια (Leventhal 1980; 1997). Οι πεποιθήσεις αυτές σχετίζονται με κλινικά αποτελέσματα, την ποιότητα ζωής, καθώς επίσης και με την φυσική και κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου (Foster et al., 2008; Aalto et al., 2006; Heijmans, 1998). Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη που ανέμεναν ότι ο πόνος θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι ο πόνος θα έχει σοβαρές συνέπειες και δεν πίστευαν ότι έχουν έλεγχο στον πόνο τους είχαν αρνητικά κλινικά αποτελέσματα 6 μήνες μετά την επίσκεψή τους στον γιατρό σε σχέση με τα άτομα που πίστευαν ότι είχαν τον έλεγχο στον πόνο ο οποίος θα διαρκούσε για μικρό χρονικό διάστημα (Foster et al., 2008). Επίσης οι πεποιθήσεις σχετικά με την ασθένεια προβλέπουν αλλαγές στην ποιότητα ζωής ασθενών με στεφανιαία νόσο (Aalto et al., 2006).

Ο ρόλος των πεποιθήσεων στον τρόπο αντιμετώπισης

Οι πεποιθήσεις σχετικά με την ασθένεια καθορίζουν, εκτός από το πώς αντιδρά το άτομο στην ασθένεια ή τον τραυματισμό, επηρεάζουν επίσης τις στρατηγικές αντιμετώπισης που θα εφαρμόσει για να επιφέρει την σταθερότητα. Είτε στρατηγικές προσέγγισης ή στρατηγικές αποφυγής. Το ερώτημα είναι: ‘είναι αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης προσαρμοστικές’;

Ο επαγγελματίας υγείας

O ασθενής κατά την διάρκεια της διαβούλευσης του με τον επαγγελματία υγείας διατηρεί τις δικές του πεποιθήσεις σχετικά με την ασθένεια και την θεραπεία. Πολλές φορές οι πεποιθήσεις αυτές επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την συμμόρφωση του ασθενή προς την προτεινόμενη θεραπεία. Κατά συνέπεια, ο επαγγελματίας υγείας σε ένα πρώτο στάδιο χρειάζεται να διερευνήσει τις γνώσεις και πεποιθήσεις του ασθενή σχετικά με την ασθένεια ή την θεραπεία προτού προχωρήσει στην ανάπτυξη σχεδίου θεραπείας.

Δρ Ελενη Επιφανίου CPsychol 

Για το ΜΒΑ ακούς συνεχώς. Ζούμε σε μια χώρα όπου το δημοφιλέστερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ίσως να είναι το ΜΒΑ. Άνθρωποι που εργάζονται αλλά και όχι. Άνθρωποι που έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό αλλά και όχι. Οι περισσότεροι επιλέγουν το ΜΒΑ για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι το κάνει τόσο ξεχωριστό και το προτιμούν όλοι αυτοί. Διάβασα, ρώτησα, έμαθα. Και στο τέλος κατάλαβα πως το ΜΒΑ μπορεί να δώσει όλα αυτά, που άλλα μεταπτυχιακά αλλά και προπτυχιακά προγράμματα, δεν μπορούν να δώσουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Το ΜΒΑ διδάσκει τις αρχές της διοίκησης επιχειρήσεων. Δε σε κάνει απλά μάνατζερ αλλά ικανό μάνατζερ αφού προσανατολίζεται στην πρακτική πλευρά της διοίκησης επιχειρήσεων και σου διδάσκει το πως πρέπει να λειτουργεί ο σωστός μάνατζερ. Κι αυτό γιατί πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις και πάντα θα χρειάζονται άνθρωποι ικανοί να τις διοικούν. Ως φοιτητής του ΜΒΑ θα γνωρίσεις όλες τις όψεις του επιχειρηματικού κόσμου και θα διδαχθείς την επιμονή του ικανού μάνατζερ να ενημερώνεται συνεχώς για κάθε τι που συμβαίνει στο πεδίο της διοίκησης επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΜΒΑ είναι το όριο ηλικίας. Δεν έχει. Άνθρωποι που εργάζονται ήδη, άνθρωποι άνεργοι που ψάχνουν τι θα άλλαζε το βιογραφικό τους και θα τους έδινε το εισιτήριο για μια δουλειά, όλοι αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι επιλέγουν το ΜΒΑ για προσθέσουν στο βιογραφικό τους το δυνατό αυτό χαρτί.

Εμείς στο City Unity College Nicosia μπορούμε να σας προσφέρουμε τα πιο πάνω. Στο City Unity College στη Λευκωσία, προσφέρουμε με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise) το πρόγραμμα του ΜΒΑ σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University στην Αγγλία. Ένα πρόγραμμα αρκετά ευέλικτο και προσιτό στον οποιοδήποτε, καθώς προσφέρει τέσσερις διαθέσιμες κατευθύνσεις (προς το παρόν, πιθανότατα να αυξηθούν στις 7 με το νέο ακαδημαϊκό έτος), αλλά και σε δελεαστική τιμή. Η διάρκεια του προγράμματος με πλήρη φοίτηση είναι 1 έτος και με μερική 3 έτη και είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ. Το μόνο που μένει είναι να μας επισκεφθείτε στο City Unity College Nicosia ή τη σελίδα μας, και να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα.

Εύη Νεοφοίτου 

Για την οικογένεια Αστέρη η ζωή άλλαξε μετά την διάγνωση της χρόνιας πάθησης . Ο σύζυγος της Κας Αναστασίου εξηγεί: « ήμασταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, γονείς ενός τρίχρονου αγοριού που πρόσφατα μετακομίσαμε στο καινούργιο μας σπίτι. Η σύζυγος μου βρισκόταν στην αρχή της καριέρας της όταν ξαφνικά μετά από πολλά τεστ διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τώρα μπορώ να περιγράψω την ζωή μας πριν και μετά την διάγνωση…»

Οποιαδήποτε ασθένεια παραβιάζει την ομοιόσταση στην οικογένεια και σπάει την οικογενειακή ρουτίνα. Το πρόβλημα γίνεται πιο πολύπλοκο όταν η πάθηση είναι χρόνια και οι οικογενειακοί κανόνες και ρόλοι πρέπει να αλλάξουν λόγο της καινούργιας κατάστασης (Goldstein και Kenet, 2002).

Για κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο, καρκίνο, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. οι συνέπειες δεν περιορίζονται μόνο στον ασθενή αλλά αναπόφευκτα επεκτείνονται στην οικογένειά του και στην ποιότητα ζωής τους. Η διαχείριση της ασθένειας επηρεάζει κάθε κομμάτι της καθημερινότητας τόσο του ασθενή όσο και της οικογένειάς του αφού εισβάλει σε όλες τις πτυχές της οικογενειακής ζωής και απαιτεί ασυνήθιστη προσοχή (Denham και άλλοι, 2016).

Η διάγνωση της ασθένειας, για τον ασθενή, ισοδυναμεί με συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο, θεραπεία, νοσηλεία, απουσία από την δουλειά κ.α. Με άλλα λόγια ο ασθενής «αναλαμβάνει» καινούργια καθήκοντα, «αποκτά» ένα καινούργιο ρόλο. Ταυτόχρονα, ίσως, αδυνατεί να υλοποιήσει προηγούμενα καθήκοντα και συνηθισμένους ρόλους. Κατά συνέπεια, τα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν αυτούς τους ρόλους (Schumacher, 2008) για να αποκαταστήσουν την ισορροπία. Η ύπαρξη της ασθένειας μπορεί , κάποιες φορές, να αναγκάσει τα μέλη της οικογένειας να απομακρυνθούν από συγγενείς και φίλους ( Leidy και Haase, 1996; Leidy και Traver, 1995).

Ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν να υπάρχει ένας υψηλός βαθμός συσχέτισης ανάμεσα στους ασθενείς και την οικογένειά τους σε θέματα σχετικά με την ψυχοσωματική υγεία, το βαθμό λειτουργικότητας και την προσαρμογή στην ασθένεια (Καρκανιάς, 2010).

Ο ρόλος του προσωπικού υγείας είναι καταλυτικός. Έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες είναι απαραίτητες έτσι ώστε ο ασθενής και η οικογένεια να κατανοήσουν τι είναι η ασθένεια, τι αναμένεται και ποιοι είναι τα μελλοντικά πλάνα θεραπείας. Η σωστή επικοινωνία δίνει επίσης της ευκαιρία να «διορθωθούν» εσφαλμένες αντιλήψεις, και «επιτρέπει» στον ασθενή και την οικογένεια του να υιοθετήσουν εποικοδομητικούς και προσαρμοστικούς τρόπους αντιμετώπισης (Talmon, 1990; Robland, 1990).

Είναι χαρακτηριστική πλέον η μεταστροφή των Πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όσο αφορά τον επανασχεδιασμό και την αναδόμηση του μεταπτυχιακού τίτλου MBA. Υπάρχει πλέον μια ενδιαφέρουσα παραδοχή: Δεν προετοιμάζουμε γραφειοκρατικούς λειτουργούς και διευθυντές αλλά δημιουργικούς ηγέτες. Αυτούς, δηλαδή που θα μπορούν να εμπνεύσουν και να πετύχουν τους στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους δημιουργικά.

Άρα χρειάζεται επανασχεδιασμός των μαθημάτων με έμφαση σε νέα θέματα. Η καινοτομία είναι ένα απ’ αυτά. Ένα σύγχρονο MBA δεν είναι πλέον γενικό. Δεν αποτυπώνει και δεν πρέπει να αποτυπώνει πλέον ένα γενικό τίτλο σπουδών αφού οι ανάγκες πλέον της αγοράς είναι συγκεκριμένες, απαιτητικές και στοχευμένες. Σε ένα ανταγωνιστικό διεθνοποιημένο περιβάλλον – ραγδαία εξελισσόμενο – εξ’ αιτίας των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών αλλά και επηρεασμένο από τις σύγχρονες μορφές προώθησης και μάρκετινγκ.

Με βάση αυτή την αντίληψη επηρεάζεται άμεσα και η παραδοσιακή αλυσίδα διοίκησης, δηλαδή το management μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα, ο τρόπος διοίκησης του προσωπικού (Human Resource), η οικονομική διαχείριση, η πελατειακή σχέση κτλ.

Ουσιαστικά, ένα σύγχρονο MBA πρέπει να συνδυάζει αυτές τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και τις νέες εξελιγμένες ανάγκες των επιχειρήσεων. Είναι γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε που πολλά MBA παρέχουν εξειδικεύσεις σε διάφορα αντικείμενα. Η καινοτομία είναι ένα από αυτό. Η εντριβή των φοιτητών διοίκησης στις διαδικασίες σχεδιασμού της καινοτομίας, είτε σε προϊόντα είτε σε υπηρεσίες, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά στοιχεία της διοίκησης.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η πραγματική άσκηση των φοιτητών σε εικονικά εργαστήρια διοίκησης και σχεδιασμού. Για παράδειγμα, η πρακτική σε ψηφιακά προγράμματα σχεδιασμού στρατηγικής marketing. Τα εργαστήρια αποτελούν ένα από τα νέα στοιχεία που πολλά ξένα Πανεπιστήμια εντάσσουν στο πρόγραμμά τους.

MBA πλέον σημαίνει μια νέα αντίληψη στη διοίκηση των επιχειρήσεων. 

Αγαπητοί φίλοι, μια από τις πιο πολυακουσμένες μεθόδους δημιουργικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης εργασιών, είναι η μέθοδος του Brainstorming.

Ο «καταιγισμός ιδεών», όπως μεταφράζεται στη γλώσσα μας, ουσιαστικά εφαρμόζεται με την ανεμπόδιστη συμπεριφορά του μεγίστου αριθμού ιδεών, από όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες σε ένα meeting!

Η μέθοδος του Brainstorming διανύει ήδη την όγδοη δεκαετία της ζωής της, αλλά παραμένει πάντα «φρέσκα» και δημιουργική…

Α. Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες της επιτυχημένης και αποτελεσματικής χρήσης της μεθόδου:

Οι συμμετέχοντες πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν με όσες περισσότερες ιδέες μπορούν , ακόμα και με τις πιο «εξωπραγματικές»! Για την συγκεκριμένη μέθοδο, καμιά ιδέα δεν είναι φτωχή ή άχρηστη  (στο κάτω – κάτω θυμηθείτε ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις ξεκίνησαν από τις πιο απίθανες ιδέες…)

Απαγορεύεται – ΑΥΣΤΗΡΑ – η οποιαδήποτε κριτική στις ιδέες που ακούγονται, μέχρι να τελειώσει η παράθεση τους. Εκτός από την αρνητική κριτική , απαγορεύεται και η «θετική». Η οποιαδήποτε κριτική μειώνει την συμμετοχή, ή προσαρμόζει μια – πιθανώς μεγάλη – ιδέα στα σημερινά μέτρα και περιορισμούς της ομάδας (ας μην ξεχνάμε επίσης πως κανείς δεν θα ήθελε να τον περιγελάσουν…)

Οι συμμετέχοντες πρέπει να ενθαρρύνονται να κτίσουν ο καθένας πάνω στις ιδέες του άλλου.  Να τροποποιούν την προηγούμενη ιδέα, προσθαφαιρώντας επιμέρους στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ιδιαίτερους συνδυασμούς, προάγοντας τη σκέψη σε ενδιαφέροντα μονοπάτια…

Β. Συμβουλές για την σωστότερη και αποδοτικότερη χρήση της μεθόδου του Brainstorming είναι οι:

Ο Συντονιστής: Ο ρόλος του συντονιστή είναι συγκεκριμένος. Θέτει τα όρια, διευκολύνει τη συζήτηση, δίδει το λόγο στους συμμετέχοντες (ή αφαιρεί τον λόγο όταν κρίνουν μια ιδέα) και στο τέλος ανακεφαλαιώνει. Το μόνο που δεν επιτρέπεται να κάνει, είναι να εκφράσει άποψη ή να μεροληπτεί.

Ο Γραμματέας: Επίσης, είναι συγκεκριμένος και8 ο ρόλος του γραμματέα. Καταγράφει τις ιδέες και τα αποτελέσματα της συζήτησης (μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιεί ένα flip chart), ενώ – εκ των υστέρων – κοινοποιεί τα πρακτικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Εκφράζει ελευθέρα την άποψη του και συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση.

Η περιγραφή του προβλήματος: Η ακριβής περιγραφή του προβλήματος, επιτρέπει σε όλους να μείνουν «εντός θέματος» και στη συζήτηση να μην ξεφύγει από τον επιθυμητό προορισμό.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων: Δεν πρέπει να συμμετάσχουν πάνω από 8-10 άτομα στην διαδικασία. Σε περιπτώσεις ύπαρξης πολυπληθών ομάδων, απλώς χωριστείτε σε 2 ή περισσότερες υποομάδες και – εκ των υστέρων – αλληλοενημερωθείτε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων σας.

Η εφαρμογή της μεθόδου: Δύο είναι τα στάδια της εφαρμογής της μεθόδου. Το πρώτο στάδιο συνίσταται στον καθορισμό των κριτηρίων, βάσει των οποίων – εκ των υστέρων – μια ιδέα θα αξιολογηθεί.  Τα κριτήρια πρέπει να είναι σαφή, συγκεκριμένα, εύκολα μετρήσιμα και συμφωνημένα από όλους τους συμμετέχοντες. Το δεύτερο στάδιο αφορά, την αξιολόγησή της κάθε ιδέας υπό το σχετικό βάρος του κάθε κριτηρίου. Π.χ. μπορεί να υπάρχουν πρωτεύοντα και δευτερεύοντα κριτήρια επιλογής.

Η συμμετοχή όλων: Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή όλων, ακόμα και των πιο ντροπαλών μελών. Απευθύνετε τους ερωτήσεις όπως: «εσύ τι πιστεύεις ότι θα; Μπορούσε να γίνει στην συγκριμένη περίπτωση;» ή «ποια η γνώμη σου σχετικά με το πως θα πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση;»

Καλή σας επιτυχία! 

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο στον υπολογιστή σας ή να το δείτε online μέσω του προγράμματος περιήγησης του υπολογιστή σας.

Η συμπεριφορά επηρεάζει την υγεία ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την υγεία τους με το να υιοθετούν συμπεριφορές για προστασία της υγεία τους ή διαχείριση της χρόνιας πάθησής.

Οι συμπεριφορές υγείας σχετίζονται με την υγεία, την διατήρηση, την προστασία και βελτίωσή της ή και την έκθεσή της στον κίνδυνο. Περιλαμβάνει: α) τις ανθρώπινες συμπεριφορές για διατήρηση και προστασία της υγείας όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ανίχνευση για εντοπισμό ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, α) τις ανθρώπινες συμπεριφορές επιζήμιες για  την υγεία όπως κάπνισμα και η οδήγηση πέραν του ορίου ταχύτητας και γ) τις ανθρώπινες συμπεριφορές που προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας και στη αποκατάσταση της υγείας όπως συμμόρφωση με την θεραπευτική αγωγή και αναζήτηση πληροφοριών (Kasl & Cobb, 1966; Matarazzo, 1984).  Με άλλα λόγια υπάρχουν οι προστατευτικές και οι επιβλαβείς συμπεριφορές υγείας οι οποίες επηρεάζουν θετικά αλλά και αρνητικά την υγεία αντίστοιχα (Steptoe and Wardle, 2004).

Ποιος ο ρόλος της συμπεριφοράς;

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι στις σύγχρονες κοινωνίες η νοσηρότητα και πρόωρη θνησιμότητα σχετίζονται με την συμπεριφορά υγείας (Blaxter 1990). Πιο συγκεκριμένα,  συμπεριφορές όπως αποχή από το κάπνισμα, τακτική άσκηση, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και ισορροπημένη διατροφή είναι συνδεδεμένες με την μακροβιότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής του ατόμου (Yates, 2008).

Για παράδειγμα, η διατροφή και άσκηση είναι συμπεριφορές που έχουν θετική βιοψυχοκοινωνική επίδραση στο άτομο. Οι συμπεριφορές αυτές έχουν συσχετιστεί με την μακροζωία, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, την προστασία κατά της οστεοπόρωσης και εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και βελτίωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του ατόμου (Nutbeam and Catford, 1990; General Household Survey, 1989; Sampos et al. 1989).

Γενικά οι συμπεριφορές υγείας φαίνεται να είναι σημαντικοί παράγοντες στην πρόβλεψη της θνησιμότητας και μακροβιότητας των ατόμων. Όμως ποιοι παράγοντες σχετίζονται με τη συμπεριφορά υγείας;

Παράγοντες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά υγείας

Οι Ψυχολόγοι Υγείας έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν τους παράγοντες που σχετίζονται με την συμπεριφορά υγείας και συμπεραίνουν ότι κοινωνικοί, γενετικοί και συναισθηματικοί παράγοντες όπως η ένταση και ο φόβος σχετίζονται με την συμπεριφορά υγείας.

Όμως, ένας άλλος σημαντικότερος παράγοντας που φαίνεται επίσης να συσχετίζεται με την συμπεριφορά υγείας είναι οι πεποιθήσεις και οι στάσεις  του ατόμου προς την συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ασθένεια.

Για παράδειγμα,  οι περισσότεροι καπνιστές γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος όπως καρκίνος του πνεύμονα, στεφανιαία νόσο, Χρόνια Αποφρακτική Πάθηση (ΧΑΠ) (Sutton 1998b). Εντούτοις οι περισσότεροι συνεχίζουν να καπνίζουν αφού το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με την διαχείριση του στρες, τη διασκέδαση, την ευχαρίστηση και την αύξηση της αυτοπεποίθησης (Ogden, 2012). Επίσης οι καπνιστές φαίνεται να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα και την υγεία τους (European Society for Medical Oncology, 2015).

Έτσι, οι συμπεριφορές υγείας είναι αποτέλεσμα περίπλοκων απόψεων και θεωριών που διατηρούν τα άτομα για την συμπεριφορά και την υγεία τους. Για την πρόληψη της ασθένειας και διατήρηση της υγείας έτσι ώστε να βελτιωθεί η μακροβιότητα και η ποιότητα ζωής του πληθυσμού πρέπει να εφαρμόζονται κάποιες παρεμβάσεις. Αρχικά πρέπει να αναγνωριστούν οι πεποιθήσεις που υποκινούν την συγκεκριμένη συμπεριφορά, στον συγκεκριμένο πληθυσμό και αργότερα να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση ή αλλαγή των συγκεκριμένων πεποιθήσεων και απόψεων.

Δρ. Ελένη Επιφανίου CPsychol

Ψυχολόγος Υγείας

Πρέπει να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο, τα παιδιά δεν σταματούν να κλαίνε και να φωνάζουν, το αφεντικό απαιτεί να γίνουν όλα βάση προθεσμίας και να έχεις τους πελάτες ικανοποιημένους, έχεις το στεγαστικό δάνειο στο κεφάλι σου και μέρα με την μέρα απομακρύνεσαι συναισθηματικά από τον/ην σύζυγο λόγω άλλων υποχρεώσεων στο σπίτι.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη καθημερινότητα για τα περισσότερα άτομα, κυρίως αυτά που ‘φοράνε’ περισσότερο από ένα καπέλα ρόλων. Έχουμε ακούσει πολλούς να λένε ‘ας είχε η μέρα περισσότερες ώρες…..’ , ‘ας ήταν η μέρα μεγαλύτερη…’.

Σήμερα…

Σήμερα χρησιμοποιούμε την λέξη ‘άγχος’ ή ‘στρες’  όταν υπάρχει απουσία ελέγχου, αισθανόμαστε ότι τρέχουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είμαστε υπερφορτωμένοι, ανησυχούμε αν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Γενικά, το άτομο βιώνει το στρες όταν αισθάνεται ότι οι πόροι και δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κατάστασης είναι πέρα από αυτά που διαθέτει.

Όμως…

Το άγχος/στρες είναι φυσιολογικό στην καθημερινότητά μας αφού κάποιες φορές λειτουργεί ως κίνητρο. Σε μικρή ένταση και διάρκεια λειτουργεί ευεργετικά ως κινητήριος δύναμη για να δημιουργήσουμε, να είμαστε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί.  Χωρίς άγχος η ζωή μας θα ήταν βαρετή και μονότονη.

Το άγχος ως διαδικασία…

Το άγχος είναι μια διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Γενικά όταν το άτομο έχει άγχος βρίσκεται σε μια κατάσταση ανισορροπίας κατά την οποία η ομοιόσταση, η ισορροπία του διακυβεύεται. Δραστηριοποιείται τότε να επαναφέρει την ισορροπία και να επιφέρει την ομαλότητα εφαρμόζοντας διάφορους τρόπους αντιμετώπισης (coping strategies).

Το επίπεδο, η ένταση και η έκταση του στρες που μπορεί να αισθάνεται ένα άτομο εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογήσει το ερέθισμα. Εξαρτάται επίσης και από το είδος του ερεθίσματος. Αλλιώς θα αξιολογηθεί η διάγνωση μιας ασθένειας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου και διαφορετικά μια προαγωγή. Άρα δεν είναι το ίδιο το γεγονός που μας προκαλεί άγχος αλλά η ερμηνεία του (τον Lazarus 1970; Lazarus&Folkman 1987). Η ερμηνεία μετριάζεται από το εάν έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πίεση (self-efficacy) (Banduraetal., 1982;1988), εάν πιστεύουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης  (mastery) (Karasek&Thoerell, 1990) και στο κατά πόσο αξιολογούμε την πιεστική κατάσταση ως πρόκληση ή ερέθισμα με αρνητική συνέπεια (hardiness) (Kobasaetal., 1982; Maddi&Kobasa, 1984).

Στρες και ασθένεια

Το άγχος/στρες επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Η ασθένεια σχετίζεται με το στρες μέσα από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ φυσιολογίας και συμπεριφοράς

Άμεσος τρόπος

Δεν είμαστε ‘προγραμματισμένοι’ να αντιμετωπίζουμε το χρόνιο στρες.

Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση ενεργοποιείται η αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη (ορμόνες που προκαλούν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, διαστολή της κόρης και εφίδρωση) αλλά και η κορτιζόλη. Με το χρόνιο άγχος οι ορμόνες αυτές δεν απελευθερώνονται, οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν διεγείρονται, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει σιγά – σιγά να καταρρέει με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να αντισταθεί σε ιούς και βακτήρια οπότε είμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Έμμεσος τρόπος

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι το άγχος σχετίζεται με την έναρξη του καπνίσματος, την υποτροπή σε μια προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται όταν το άτομο είναι πιεσμένο (Heslop. etal., 2001; Metcalfeetal., 2003; Careyetal., 1993; Santietal., 1991). Έρευνες έχουν επίσης δείξει την σχέση άγχους και κατανάλωσης αλκοόλ με τα άτομα να καταναλώνουν αλκοόλ σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ένταση που αισθάνονται λόγω πίεσης, αρνητικής διάθεσης ή και κατάθλιψης (Heslop. etal., 2001; Violantietal., 1983; Ogden&Mtandabari 1997). Επιπρόσθετα, η πίεση τροποποιεί τις διατροφικές μας συνήθειες αφού κάποια άτομα αλλάζουν την ποσότητα ή και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουν (GreenoandWing, 1994; Conneretal., 1999; Coolsetal, 1992).  Συσχέτιση φαίνεται να υπάρχει επίσης μεταξύ του άγχους και ατυχημάτων στο σπίτι, στην δουλειά ή στο αυτοκίνητο. Τέλος, σε καταστάσεις πίεσης εκφράζουμε έντονο θυμό, επιθετικότητα, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, σωματικής και πνευματικής κούρασης.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες αποσκοπούν στο να διαχειριστούμε περιβαλλοντικές και εσωτερικές απαιτήσεις του στρεσογόνου παράγοντα ως μια προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία και ισορροπία. Οπότε εφαρμόζεται μια ποικιλία συμπεριφορικών και γνωσιακών στρατηγικών για διαχείριση του στρες.

Το κατά πόσο η στρατηγική αντιμετώπισης που έχει επιλεχθεί είναι προσαρμοστική ή όχι θα φανεί αργότερα…

Τα άτομα, για την αντιμετώπιση της πίεσης, επιλέγουν στρατηγικές που επικεντρώνονται στην επίλυση του προβλήματος (π.χ. ψάχνει πληροφορίες, συνεργάζεται με το ιατρικό προσωπικό) ή σε στρατηγικές που αποβλέπουν στην ρύθμιση των συναισθημάτων (π.χ. μιλά σε φίλους, παίρνει ηρεμιστικά, βλέπει τηλεόραση) σχετικών με την συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτά τα ήδη στρατηγικών μπορούν να εφαρμοστούν και ταυτόχρονα ή το ίδιο το άτομο να τις εφαρμόζει ξεχωριστά σε διαφορετικές καταστάσεις. Επίσης, τα άτομα διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση αφού κάποιοι μπορεί να επιλέξουν αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ άλλοι να προτιμήσουν να εξωτερικεύσουν απλά την ανησυχία τους.

Ως εκτιμητές των πράξεων μας τις πιο πολλές φορές αξιολογούμε κατά πόσο ο τρόπος αντιμετώπισης ήταν ο σωστός και έτσι αποκαταστήσαμε την ισορροπία μας. Κάποιες φορές μπορεί να τροποποιήσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης εάν δεν ήταν προσαρμοστικός. Για παράδειγμα, ένας μαθητής έχει επιλέξει να μελετήσει για την ενδιάμεση εξέταση την προηγούμενη μέρα με αποτέλεσμα να αποτύχει στο γραπτό. Αφού έχει καταλάβει ότι η αποτυχία οφείλεται στην δική του συμπεριφορά τότε την επόμενη φορά εφαρμόζει μια πιο προγραμματισμένη μελέτη.

Το στρες είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η ερμηνεία που θα δώσουμε στο ερέθισμα (στρεσογόνο ή όχι) καθορίζει και τα επίπεδα άγχους που θα αισθανθούμε. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης επιτρέπει την υγιείς προσαρμογή και την αποκατάσταση της πνευματικής ισορροπίας μας.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Αφήστε Μήνυμα